Baby’s allereerste kijkboekje

Dit vierkante, stevige boekje van glanzend hardkarton is mooi uitgevoerd in zwart-wit met enkele sprekende kleuren: helder rood, geel en blauw. Er zijn een beertje, een vis, een paraplu, een bijtje en een bloem te zien naast geometrische patronen. Heel eenvoudig, maar juist daardoor heeft het je baby veel te bieden!

Boekomslag 'Baby’s allereerste kijkboekje' van ZNU
Boekomslag ‘Baby’s allereerste kijkboekje’ van ZNU

Rustig kijken

Probeer maar eens. Kies een afbeelding en laat die aan je baby zien. Houd het boekje op kijkafstand voor het gezichtje en zeg iets van: ‘Kijk wat een lief beertje, het kijkt ook naar jou, zie je dat?’. Houd het boekje stil, zodat je baby goed in zich kan opnemen wat hij ziet. Daar gaan zijn oogjes naar de ronde ogen van het beertje. Je zult merken dat je kleintje er als gebiologeerd naar kijkt. De afbeeldingen zijn heel contrastrijk, dat houdt goed de aandacht van je baby vast. Ga na een tijdje naar een ander plaatje.

Aandacht vasthouden

Nu de grafische patronen. Je zult zien dat je baby ook hier, of misschien wel, juist hier, heel geboeid naar kijkt. Voor jou is het misschien lastiger om hier iets bij te vertellen. Maar steeds is er een verband met de afbeelding ernaast, dat helpt je op weg. De golfjes naast het visje en de schietschijf naast de bij met zijn angel. En die breed uitlopende strepen naast de paraplu kan je zien als de binnenkant van die paraplu: ‘Nou regent het, maar wij worden niet nat onder de gele paraplu. Kijk omhoog dan zie je deze mooie strepen!’.

Baby’s allereerste kijkboekje

Anita Engelen
Zuidnederlandse Uitgeverij
ISBN 9789043832090

Download en print de uitgebreide versie van dit boekidee in PDF-formaat hieronder.

Boekidee icon
Boekidee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *