Die is klein

Dit boekje neemt je mee naar alles wat klein is… en wat lief is, wat rijdt en wat kriebelig is of wat geluid maakt… en nog veel meer. Op het kaft van ‘Die is klein’ zien we allerlei ‘kleine’ voorwerpen; knapperige popcorn, een zacht geel kuiken, sappige rode besjes aan een trosje, een papieren rolfluitje, een groen klavertjevier…

Boekomslag van 'Die is klein' van uitgeverij Gottmer (2022).
Boekomslag ‘Die is klein’ bij uitgeverij Gottmer.

Zwart-wit boekjes

Dit beeldwoordenboekje is eigenlijk een verhalenboekje in een notendop. Veel alledaagse en herkenbare spulletjes om aan te wijzen en te benoemen met je dreumes, maar ook voor een peuter nog steeds leuk.

Ik zie ik zie wat jij niet ziet…

Is het je al opgevallen… op ieder bladzijde is iets van een dier terug te vinden, hoe grappig om dat samen te ontdekken. Zo zijn er meer spelletjes te verzinnen. Dreumesen en peuters vinden het geweldig om bijvoorbeeld ’Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ te spelen. Benoemen… en zoeken maar! Een beweegspelletje is ook leuk; kun jij stampen als een olifant en trippelen als een muis? Fladderen als een vogel of waggelen als een eend? Op deze manier heb je gelijk het moment benut om je kind spelenderwijs nieuwe woorden te leren.

Voorwerpen uit de directe omgeving

Je hebt vast wel een aantal voorwerpen in huis die in dit boekje staan afgebeeld, leuk om die er eens bij te pakken. Vaak een ontdekking voor jonge kinderen om iets werkelijk in handen te hebben en te voelen, te horen of te proeven. Kijk, een blokje, het is rood en vierkant, zullen we een hoge toren bouwen? Op welke instrumenten moet je blazen, en bij welke moet je schudden om geluid te horen? Welke vrucht is zuur en welke vrucht is lekker zoet? Zo ontdekt je kind door te voelen, te ruiken en te proeven heel eenvoudig allerlei vormen en materialen.

Moedertaal

Het boekje is nagenoeg tekstloos, iedere dubbele pagina is een vertel- en praatplaat op zichzelf. Zie het als uitnodiging om je moedertaal te gebruiken. Weet je dat een rijke woordenschat in je moedertaal een goede basis is voor het leren van een tweede taal? Ook hiermee kun je weer een leuk spelletje spelen, benoem de voorwerpen de ene keer in je moedertaal en de volgende keer in het Nederlands.

Zakformaat

Ideaal is het formaat van Die is klein. Het past in iedere tas, heerlijk wanneer je op pad gaat, ook buiten! Kortom een boekje om altijd bij je te hebben.

Tip: Meer leuke boekjes….? Download de BoekStartapp of ontvang je liever de nieuwsbrief boordevol tips? Schrijf je dan in: www.boekstart.nl.

Die is klein
Mirte Stut en Geurt van Donkelaar
Uitgeverij Gottmer

Download en print dit boekidee in PDF-formaat. Boekidee door: Jos Boon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *