Vroeg beginnen met voorlezen loont

Ouders die meedoen met BoekStart en hun baby al voor dat deze acht maanden oud is voorlezen, hebben kinderen die hoger scoren op taal. Al op vijftien maanden zijn er positieve effecten op de woordenschat. Dat blijkt uit onderzoek van promovenda Heleen van den Berg en hoogleraar orthopedagogiek Adriana Bus, beiden verbonden aan de Universiteit Leiden.

Op maandag 9 februari presenteerde Heleen van den Berg de uitkomsten van haar onderzoek BoekStart maakt baby’s slimmer, tijdens een door Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek georganiseerd congres in de Bibliotheek Den Haag.

BoekStart is een naar Engels voorbeeld vormgegeven programma. Het wordt door gemeenten in samenwerking met bibliotheken en consultatiebureaus  uitgevoerd. Alle ouders krijgen, als hun baby drie maanden oud is, van de gemeente of consultatiebureau een uitnodiging om een gratis BoekStartkoffertje op te halen bij de lokale vestiging van de bibliotheek. In het koffertje zitten twee boekjes. De baby kan dan meteen gratis lid worden van de bibliotheek. In de bibliotheek is een speciale collectie babyboekjes aanwezig die ouders kunnen lenen. Klik hier voor het filmpje BoekStart, succesvol samenspel tussen Bibliotheek en gemeenten in het hele land.

Veel ouders geloven niet dat het mogelijk is al aan baby’s voor te lezen en stellen dat uit tot hun kind twee of drie jaar oud is. Van den Berg en Bus vonden dat BoekStart daarin verandering brengt. Onder invloed van het programma gaan meer ouders al vroeg voorlezen en dit stimuleert de taalontwikkeling.

Van den Berg en Bus laten ook zien dat het belangrijk is BoekStart aan alle nieuwe ouders aan te bieden. Als de baby vaak huilt en snel geïrriteerd is stellen veel ouders voorlezen uit, ook als ze zich van het grote belang van verbale interactie met de baby bewust zijn. Vooral deze baby’s profiteren ervan als hun ouders meedoen met BoekStart. Uit het onderzoek blijkt ook dat ouders van deze temperamentvolle kinderen meer dan andere ouders interesse tonen in BoekStart. Ze zijn op zoek naar tips en trucs om de dagelijkse omgang met hun kind te verbeteren.

Voor het aanvragen van een presentexemplaar van de publicatie BoekStart maakt baby’s slimmer, door Heleen van den Berg en Adriana Bus kunt u contact opnemen met Stichting Lezen, Desirée van der Zander.

Lees ook de publicatie Beneficial effects of BookStart in temperamentally highly reactive infants van Heleen van den Berg en Adriana Bus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *